Въздушни удари отново разтърсиха в понеделник столицата на Судан Хартум, съобщава АФП.

...
Въздушни удари отново разтърсиха в понеделник столицата на Судан Хартум, съобщава АФП.
Коментари Харесай

Боевете в Судан продължават

Въздушни удари още веднъж разтърсиха в понеделник столицата на Судан Хартум, съобщава Агенция Франс Прес.

Това се случва, откакто последните договаряния за помирение в Джеда не доведоха до никакъв прогрес. Саудитски посланик сподели, че и двете страни се считат за " способни да завоюват борбата ".

Судан беше хвърлен в гибелен безпорядък, когато на 15 април избухнаха борби сред силите на началника на армията Абдел Фатах ал Бурхан и неговия заместител, трансформирал се в противник, Мохамед Хамдан Дагло, който управлява паравоенните Сили за бърза поддръжка.

Оттогава битките убиха стотици, раниха хиляди и прокудиха стотици хиляди, което докара до опасения за проблеми със сигурността отвън границите на Судан.

Онези, които не могат да избягат, се борят за оцеляване в жилищата си с дефицита на съществени доставки и прекратени информационни връзки.

Враждуващите генерали са изпратили свои представители в Саудитска Арабия за договаряния за определяне на филантропично помирение в изпитание, подкрепено и от Съединените щати, само че до момента без резултат.

До понеделник преговорите не са постигнали огромен прогрес, каза саудитски посланик пред Агенция Франс Прес.

" Постоянно преустановяване на огъня не е на масата. Всяка страна има вяра, че е способна да завоюва борбата ", добави дипломатът.

За Холод Хаир, създател на основания в Хартум мозъчен концерн Confluence Advisory, делегациите  " са там най-много с цел да се подиграват със саудитците и американците, вместо да употребяват надеждно тази платформа като средство за реализиране на съглашение ".

В Хартум, петмилионен град, ужасени поданици оповестиха за нови борби, към този момент четвърта седмица, до момента в който се криеха в домовете си, пробвайки се да се оправят с спиранията на електрозахранването и знойната горещина.

Припомняме, че боевете предизвикаха масово изселване на чужденци и суданци, както при евакуации по въздух, по този начин и по море, както и при тежки пътувания по суша до Египет, Чад, Южен Судан и други прилежащи страни.

Битките са убили повече от 750 души и са ранени над 5000, според плана за местонахождение на въоръжени спорове и данни за събития.

Организация на обединените нации предизвести за разширяваща се филантропична рецесия. Боевете към този момент са разселили 335 000 души и са основали над 120 000 бежанци.

Повече от 60 000 суданци са избягали на север в Египет, 30 000 на запад в Чад и над 32 000 в Южен Судан, съгласно Организация на обединените нации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР